ΤΕΛΕΥΤΕΑ ΝΕΑ

Νο1 αντιγηραντικό φρούτο

αποξηραμένος καρπός αρώνιας

Οι ειδικοί έχουν από καιρό επαινέσει τα berries για το ευρύ φάσμα από οφέλη για την υγεία, το σώμα, το μυαλό και την καρδιά. Γι’ αυτό έχουν συχνά επισημανθεί ως ένα ουσιαστικό μέρος της κάθε αντιγηραντικής δίαιτας. Ποιο είναι λοιπόν το νο1 αντιγηραντικό φρούτο;

Αλλά υπάρχει ένα είδος berry που δεν είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα , αλλά έχει αρχίσει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, και θα μπορούσε απλώς να είναι το πιο υγιεινό είδος berry εκεί έξω, γι ‘αυτό θα πρέπει να εξετάσετε την προσθήκη του στην αντιγηραντική σας διατροφή.

αποξηραμένος καρπός αρώνιας

Λέγεται Αρώνια. Είναι μαύρο ή κόκκινο χρώμα, και η έλλειψη προσοχής που δίνεται στην Ελλάδα σε αυτό το φρούτο προέρχεται από την κάπως στυφή γεύση του.

Η εντύπωση αυτή έχει δημιουργηθεί λόγω της πληθώρας εισαγόμενης αρώνιας η οποία έχει μειωμένα σάκχαρα, σε σχέση με την αρώνια ελληνικής παραγωγής, λόγω της χαμηλής ηλιοφάνειας στα μέρη που καλλιεργείται.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα την έφερε πίσω στο προσκήνιο, επιδεικνύοντας πόσο σημαντική μπορεί να είναι για μια αντιγηραντική δίαιτα.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, διαπίστωσε ότι η αρώνια είναι στην κορυφή της λίστας των φυσικών τροφίμων στην κλίμακα Ριζικής Ικανότητας Απορρόφησης Οξυγόνου (ORAC) , η οποία μετρά πόσο καλά τα τρόφιμα μπορεί να μας προστατεύσουν από ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν το μήκος και την ποιότητα της ζωής μας. Το ότι βρίσκεται στην κορυφή της κλίμακας ORAC σημαίνει ότι κάνοντας την μέρος της αντιγηραντικής διατροφής σας, μπορείτε να μειώσετε, επίσης, τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της νόσου του Αλτσχάιμερ, καρδιοπάθειες, μεταβολικά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια κατά ένα σημαντικό ποσό.

Για τους μη ειδικούς το να είναι η αρώνια ένα τρόφιμο με την μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών μπορεί όμως και να μην σημαίνει πολλά.

Τι ακριβώς κάνουν τα αντιοξειδωτικά σε σχέση με την αντιγήρανση;

Τα αντιοξειδωτικά, λοιπόν σταματούν την οξειδωτική βλάβη αντικαθιστώντας τα απαχθέντα ηλεκτρόνια ενός μορίου κυττάρου (τα οποία έχουν δεχτεί επίθεση από τοξίνες) χωρίς να καταστρέφουν άλλα μόρια. Αυτό αφοπλίζει τις ελεύθερες ρίζες και σταματάει τη δημιουργία και την εξάπλωση τους.
Πρακτικά λοιπόν, σταματώντας τις ελεύθερες ρίζες σταματάμε την καταστροφή κυττάρων, εμποδίζουμε τη δημιουργία ρυτίδων, συσφίγγουμε το δέρμα, βοηθάμε τη λειτουργία των αρτηριών και της καρδιάς μας και γενικώς διατηρούμε τη ζωτικότητα των κυττάρων του οργανισμού μας.

Λαμβάνοντας, επίσης, υπόψη το πόσα οφέλη προσφέρει η αρώνια ως μέρος μιας αντιγηραντικής δίαιτας, δεν θα πρέπει να αποτελέσει καμία έκπληξη ότι είναι και μια εξαιρετική πηγή βιταμινών A, C, E, φιλικού οξέος, και βήτα-καροτίνης, καθώς και σιδήρου, μαγγανίου και καλίου.

Η αρώνια περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα των φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της ζεαξανθίνης, η οποία μειώνει τις βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία, που προκαλούνται στα μάτια από τις υπεριώδεις (UV) ακτίνες, καθώς και αρκετές χημικές ουσίες που δρουν ως σαρωτές ελεύθερης ρίζας, προλαμβάνει τις βλάβες στο DNA και τις αλλαγές στα ένζυμα που οδηγούν σε καρκίνο. Και αυτό είναι μόνο από το “σώμα” της αρώνιας. Η φλούδα της περιέχει επιπλέον βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, έτσι να είστε σίγουροι να μην τις πετάξετε καθώς είναι εξίσου πολύτιμες για την διατροφή σας.

Το μεγαλύτερο όφελος της στη δίαιτα σας, εκτός από το ότι είναι χαμηλή σε επίπεδο θερμίδων (μόνThessaloniki food festival 2015ο 47 θερμίδες ανά 100γρ) και λίπους, είναι ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες φυσικές πηγές ανθοκυανίνων, ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Atherosclerosis βρήκε ότι το εκχύλισμα από αρώνια ήταν σε θέση να εξαλείψει τα σωματίδια της LDL («κακή» χοληστερόλη), η οποία ήταν υπεύθυνη για την αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες, το οποίο βοηθά να μειώσει το ποσό της αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες σας. Μόλις 10 γραμμάρια αρώνιας περιέχουν περισσότερα από 2.000 χιλιοστόγραμμα αντιοξειδωτικών, που σημαίνει ότι δεν είναι δύσκολο να κάνουν την αρώνια ένα αποτελεσματικό μέρος της διατροφής σας!

Δοκιμάστε την φρέσκια ή αποξηραμένη, σε τσάι, σε μούσλι, στο γιαούρτι σας, σε σαλάτες και σε οποιοδήποτε άλλο δημιουργικό συνδυασμό έχετε στο νου σας!

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΩΝΙΑΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: